dimanche 24 mai 2015

I normalni su ludi

Znam da pitanje vjerovatno zvuči laički ali zanima me jesu li igdje u definicijama psiholoških bolesti jasno definirani termini do koje mjere je određeno ponašanje bolest i treba li ga liječiti.
Nažalost, znam par osoba za koje mislim da bi im dobro došla psihološka pomoć ali kao da im nitko nema reći da ju trebaju i da im treba bit pružena na ovaj ili onaj način.
Znači de facto gdje su ti kriteriji "normalnosti", ili do koje mjere hipotetski ja mogu bit u depresiji pa da skužim da mi trebaju antidepresivi ili neki drugi oblik liječenja, i onda u konačnici da li sami stručnjaci imaju neke normative ili ih oni sami određuju na "otprilike".Što se tog konkretno problema tiče povezana je i učestalost trošenja antidepresiva recimo koji se manijakalno uzima na "svoju volju" i uzima gadne zamahe jer ju ljudi samostalno očito dijagnosticiraju.
S druge strane, da se maknemo od depresije etc. do koje mjere netko može bit toksičan po okolinu sa svojim ponašanjem da ga se ne označi psihološkim slučajem?
Jer, osobno po mom mišljenju cijela jedno društvo može bit obilježeno nekim psihološkim terminom, ako me razumijete, ali ne možeš naciju izliječit, i onda dolazi do tog efekta gdje će određeno društvo bez obzira na poteškoću sebe smatrat naravno "normalnima", bez obzira što su "slučaj".

Pa eto, ako se nekom da malo raspravit o ovom bio bi zahvalan :kava:


I normalni su ludi

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire